SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

VİTR BAHSİ

<< 1537 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْمُثَنَّى حَدَّثَنَا مُعَاذُ بْنُ هِشَامٍ حَدَّثَنِي أَبِي عَنْ قَتَادَةَ عَنْ أَبِي بُرْدَةَ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ أَنَّ أَبَاهُ حَدَّثَهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ إِذَا خَافَ قَوْمًا قَالَ اللَّهُمَّ إِنَّا نَجْعَلُكَ فِي نُحُورِهِمْ وَنَعُوذُ بِكَ مِنْ شُرُورِهِمْ

 

Abdullah b. Kays (Ebû Musa el-Eş'arî)'dan rivayet edildiğine göre,

 

Resulullah (s.a.v.) bir kavimden korktuğu zaman;

 

"Allahım! Senin, onların karşısına dikilmeni istiyoruz. Onların şerlerinden sana sığınıyoruz" derdi.

 

 

İzah:

Ahmed b. Hanbel, IV, 414, 415.

 

"Senin onların karşısına dikilmeni istiyoruz" diye terceme ettiğimiz cümlesi, Allah dan düşmanların yönünü geri çevirmesini, serlerini defetmesini, müslümanlarla kâfirler arasına girmesini istemek mânâsına bir duadır. Çünkü Allah'ın ken­dilerine hasım olduğu bir milletin iflah olması mümkün olmadığı gibi, Al­lah'ın taraftan olduğu milletler için de yenilgi ve zillet söz konusu olmaz. Hadis-i şerif düşmandan korktuğu hallerde, Hz. Peygamber'in metin­de geçen ifâdelerle Allah'a dua ettiği anlaşılmaktadır. "İnsan ve cinlerin şer­rinden korunmuş olan Allah Resulü, nasıl olur da düşmandan korkar ve öyle dua etme ihtiyacını hisseder?" şeklindeki muhtemel soruyu şu şekillerde ce­vaplamak mümkündür.

 

1. Peygamber (s.a.v.)'in beşer olma haysiyetiyle böyle bir korkuya düş­mesi muhtemeldir. Çünkü korkma insanda psikolojik bir vakıadır.

 

2. Hz. Peygamber'in korkusu kendisi açısından değil, ashabı yönündendir.

 

3. Resulullah (s.a.v.) korkmamıştır. Bu duayı ümmetine öğretmek için yap­mıştır.